Cognitieve gedragstherapie

Bij angststoornissen is CGT (cognitieve gedragstherapie) de meest effectieve behandeling. Er zijn flink wat CGT-programma’s. Ze lijken erg op elkaar en bestaan meestal uit 5 stappen.

1. Psycho-educatie
2. Omgaan met lichamelijke verschijnselen van angst
3. Cognitieve herstructurering
4. Stapsgewijze blootstelling (exposure)
5. Terugvalpreventie 
 

1. Psycho-educatie

Elke behandeling begint met een soort voorlichting. Wat zijn gezonde angsten? En wat niet? Ook wordt verteld hoe de behandeling zal verlopen. 

2. Omgaan met lichamelijke verschijnselen van angst

Angst gaat vaak gepaard met lichamelijke gevoelens. Met spierspanning bijvoorbeeld. Ontspanningsoefeningen kunnen dan helpen. Je doet zo’n oefening bijvoorbeeld voor een spreekbeurt. Of voor je een kamer binnengaat vol mensen. Ook voor plotseling opdoemende angsten zijn er dergelijke oefeningen. 

3. Cognitieve herstructurering

Ook al ben je het je niet bewust: bij elke gebeurtenis heb je te maken met gedrag, gedachten en gevoelens. Bij cognitieve herstructurering breng je die gebeurtenissen in kaart die gepaard gaan met angst. Inclusief bijbehorende gedachtes, gevoelens en gedragingen. Kloppen de gedachtes en gevoelens? Zo niet, dan leert een therapeut je om negatieve gedachtes te vervangen door helpende gedachtes. 

4. Stapsgewijze blootstelling

Stapje voor stapje stelt de behandelaar je bloot aan de dingen die angst oproepen of die je uit de weg gaat. Bij voorkeur in de reële situatie. Soms wordt het ook nagespeeld: ‘Stel je voor dat je voor de klas wordt geroepen’. 

5. Terugvalpreventie

Overwonnen angststoornissen kunnen weer terugkomen. Daarom worden er bij de laatste behandeling afspraken gemaakt. Wat moet je doen als je er weer last van krijgt? Soms wordt er ook een afspraak gemaakt om nog eens terug te komen.