Boeken voor jongeren

Een goed boek over angst, paniek en dwang kan inzicht geven in je eigen situatie.
Er is veel beschikbaar, zie het overzicht hieronder. De boeken over eetstoornissen zijn daarin oververtegenwoordigd. Maar dit is nou eenmaal het aanbod. De meeste boeken zijn te koop of te leen in de bibliotheek. Kun je het niet vinden? Kijk dan eens op de site van de ADF-stichting.

Heb je zelf een goed boek gelezen dat je graag anderen zou aanbevelen?
Stuur ons dan een e-mail.

Ik vecht, IEDERE DAG, Nina Jansen

Het leven van Nina Jansen (17 jaar) wordt beheerst door angst. Dingen die andere jongeren vanzelfsprekend vinden, zijn voor haar onoverkomelijk. Ze weet dat de gevaren ‘in haar hoofd zitten’, en ze vecht er tegen.
Soest, De Boekscout, 2012

Dik in mijn hoofd, Victoria Farkas

Roos (14) is de hele dag bezig met wel/niet eten en sporten. Ze heeft geen tijd meer voor haar vriendinnen. Iedere dag wordt ze een beetje dunner.
Amsterdam: Moon, 2007

Topmodel, Marian Hoefnagel en Roelof van der Schans

Een 14-jarig meisje is topmodel. Als ze een paar kilo te zwaar wordt, gaat ze lijnen. Ze gaat zo lang door dat ze in het ziekenhuis belandt. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.Amsterdam: Uitgeverij eenvoudig communiceren, 2008

Eetstoornissen, Janine Amos

Astrid voelt zich onzeker ze denkt dat ze te dik is en gaat fanatiek lijnen. Aan de hand van het verhaal van Astrid wordt verteld wat eetstoornissen zijn en wat er aan te doen is. Met veel illustraties in kleur.
Etten-Leur: Corona, 2005

Schat in Miëza, Irene Hardenbol

Een 16-jarig meisje is onzeker over haar seksuele geaardheid en ontwikkelt anorexia. Tijdens een schoolreis in Griekenland leert ze de liefde kennen en zichzelf accepteren.
Amsterdam: Sjaloom, 2003

Een overdosis xtreem, Loes Hazelaar

Bella leert Aura kennen, een fanatiek hardloopster. Als Bella ontdekt dat ze ook wel talenten en aspiraties heeft in die richting, gaat ze er helemaal voor. Ze slaat daarbij een gevaarlijke weg in waaruit geen ontsnappen meer mogelijk lijkt.
Tielt: Lannoo, 2011

Kussen op de deurklink, Terry Spencer Hesser

Tara Sullivan is altijd wel een beetje bijzonder geweest, maar als ze in de puberteit komt krijgt ze last van dwangneuroses. Op een gegeven moment kust ze zelfs de deurklink. Door haar rituelen raakt ze in een isolement. Pas als ze een lotgenoot leert kennen, beseft ze waar ze aan lijdt.
Tielt: Lannoo, 2001

Donkerslag, Trude de Jong

Simon heeft alles wat hij kan wensen. Ook op school loopt het lekker. Tot hij in de tweede van het voortgezet onderwijs in een andere klas terecht komt, vol onbekenden. Hij wordt bang voor een spreekbeurt, raakt in paniek wanneer hij iets voor moet doen bij gymnastiek en begint zich voor zichzelf te schamen. Op de dag van het judo-examen wordt het hem allemaal te veel.
Amsterdam: Leopold, 2002

Vrijheid, Milou van der Horst

Femke is goed op weg in haar strijd tegen anorexia, maar gelukkig is ze niet. Zou paardentherapie haar kunnen helpen? Gebaseerd op de ervaringen van de jonge auteur.
Amsterdam: Ploegsma, 2011

Mijn allerliefste vijand, Milou van der Horst

Femke vertelt over haar strijd tegen de eetstoornis anorexia nervosa. Ze kan niet meer stoppen met afvallen en wordt in het ziekenhuis opgenomen. Gebaseerd op de ervaringen van de 14-jarige auteur.
Amsterdam: Ploegsma, 2008

Het meisje in mijn hoofd, Sofie van Gelder

Nette (15) vindt zichzelf veel te dik. Een stem in haar hoofd verbiedt haar te eten en dwingt haar veel aan sport te doen. Langzamerhand wordt de anorexia sterker dan Nette.
Zoetermeer: Mozaiek Jun/ior, 2009

Oog in Oog, Sandra Glover en Frieda Daleman

Adelle heeft in haar leven al veel meegemaakt en kan daar slecht mee uit de voeten. Ze vindt zichzelf veel te dik en sluit zich af voor iedereen, behalve voor haar nieuwe vriendin.
Amsterdam: Clavis, 2002 Afbeelding boek


  Afbeelding boek

Afbeelding boek

Afbeelding boek

Abeelding boek

Afbeelding boek

Afbeelding boek